Airlander 10 maakt een succesvolle eerste vlucht

‘S werelds grootste vliegtuig is eindelijk vertrokken uit zijn hangar en begonnen met testvluchten. De 302-voet-lange, 143-voet-brede en 85-voet-lange Airlander 10 maakte zijn eerste reis van Cardington Airfield in Bedfordshire, Engeland, op woensdag, met een hoogte van 500 voet en een maximum snelheid van 35 knopen. De vlucht duurde ongeveer 20 minuten.

airlander 10 vlucht online

De met helium gevulde vliegtuig kreeg veel aandacht voor zijn enorme omvang en de aparte vorm. De Britse fabrikant Hybrid Air Vehicles is snel om erop te wijzen dat de Airlander 10 het ontwerp van een game changer voor koolstofarme luchtvaart zou kunnen zijn. Hybrid Air Vehicles zegt dat er al belangstelling van klanten in het vliegtuig is voor opsporings- en reddingsoperaties, militair en commercieƫl werk, en voor het vervoer van lading van communicatieapparatuur.

Het hybride toestel maakt gebruik van een lichter-dan-lucht structuur, aerodynamisch ontwerp en vectored voortstuwing om in de lucht te blijven. Het is aangedreven door vier 350 pk turbo dieselmotoren en Hybrid Air Vehicles zegt dat Airlander 10 zal in staat zijn voor een landing op vrijwel elk oppervlak met het gebruik van intrekbare skids.

Hybrid Air Vehicles verwacht dat de vlucht testprogramma zal blijven voor enkele maanden, waarna het demonstraties aan potentiƫle klanten zal aanbieden.