Ballonvluchten

Heteluchtballon feiten

De hete luchtballon was de eerste vliegende machine die in staat was om de mens te vervoeren. Hoewel ballonnen al duizenden jaren bestaan in verschillende vormen heeft de eerste ongebonden vlucht met mensen plaatsgevonden in 1783. Die eerste vlucht duurde 20 minuten. Een heteluchtballon is ontworpen met een brander die warmte omhoog beweegt in de ballon. De hete lucht in de ballon heeft een lagere dichtheid dan de lucht buiten de ballon, waardoor het zal stijgen en in de lucht zal zweven. Meestal is er een opening aan de bovenkant van de ballon zodat de piloot controle heeft over het stijgen en dalen. Mensen staan in een mand die onder de ballon hangt tijdens de vlucht. Het volgen van het landschap vanuit de lucht is geweldig.

Feiten

 • Heteluchtballonnen werden uitgevonden in de jaren 1700 in Frankrijk, maar onbemande ballonnen in China had al een bestaan in de Drie Koninkrijken periode van 220-280AD.
 • Voorafgaand aan de eerste menselijke vlucht in een luchtballon in 1783, nam een vlucht plaats met dierlijke passagiers, waaronder een schaap, eend en een haan. Deze vlucht duurde ongeveer 8 minuten.
 • Jean-Francois Pilatre de Rozier en Francois Laurent d’Arlandes waren de eerste piloten die een luchtballon bestuurde, en de eerste mensen die een vliegtuig bediende.
 • Jean-Francois Pilatre de Rozier was de eerste persoon die in een crash om het leven kwam, slechts twee jaar nadat hij de eerste succesvolle vlucht had gemaakt in de geschiedenis. Zijn ballon explodeerde tijdens een poging om het Engels Kanaal over te steken.
 • De meeste ballonnen zijn gemaakt van nylon. Het smeltpunt van dit materiaal is ongeveer 230 graden Celsius. De temperatuur in de ballon blijft gewoonlijk onder de 120 graden Celsius.
 • Heteluchtballonnen kunnen niet worden gebruikt in de regen. Wanneer de regen het materiaal van de ballon zou raken zal het vuur de regen laten koken en het weefsel zal daardoor kapot gaan.
 • Het wereldrecord in hoogte in een heteluchtballon is 68.900 feet (21 km).
 • Champagne werd traditiegetrouw gedronken na een vlucht als een manier om de boeren gelukkig te maken nadat men in hun land was terecht gekomen waardoor hun gewassen kapot gingen. De champagne maakte ze gelukkig en de gladgestreken spanningen tussen de Franse adel en de boeren verdween.
 • Er was eens een duel tussen twee Fransen in Parijs in heteluchtballonnen. Ze waren beiden verliefd op dezelfde vrouw en in 1808 hadden ze een duel in de lucht in heteluchtballonnen om het uit te vechten. Beiden probeerden elkaars ballonnen neer te schieten. Een geslaagd en met de ander tot zijn dood als gevolg.
 • Tijdens de Franse Revolutie, en de Amerikaanse burgeroorlog, werden heteluchtballonnen gebruikt voor het bespioneren van de vijand.
 • Richard Branson nam de langste ballonvaart bij het verlaten van Japan en aan te komen in Noord-Canada. Zijn luchtballon had een snelheid met een record van 245 mijl (394km) per uur.
 • Heteluchtballonnen worden vandaag de dag voornamelijk gebruikt voor recreatie.
 • Sommige heteluchtballonnen zijn ontworpen om te kijken zoals dieren dat doen.
 • Er zijn vele festivals gehouden met heteluchtballonnen over de hele wereld, waaronder in Turkije, New Mexico, Egypte en Tanzania. Er zijn in nog veel meer landen waarbij je zulke festivals kan volgen.

Een van de mooiste plekken waar je een ballonvlucht kan maken:

Phoenix

phoenix-ballonvlucht-volgen

De vroege ochtend begint met een avontuur als je in een luchtballon gestopt wordt in Phoenix. Vergeet zeker niet je camera mee te nemen!

Na de check-in, zal je worden vervoerd naar een van de verschillende plekken waar er vandaan vertrokken zal worden. Van daaruit zullen de piloten de vlucht beginnen met de mogelijkheid om bij het stijgen betrokken te raken en als ‘bemanningslid’ vertrekken. Mooi om te zien om dit te volgen. Je kan er ook voor kiezen om de inflatie te observeren en foto’s te nemen als de zon opkomt boven de heuvels van de Sonora Desert.

Bij het vertrek van de vlucht begin je aan een unieke reis. Geniet van een adembenemend uitzicht op de Sonora woestijn terwijl je langs de hemel zweeft als het ware. Zwaai naar de mensen die op de aarde staan en jou in de ballon aan het volgen zijn!

Na de landing kan je genieten van een feestelijke toast en na de vlucht zijn er drankjes om je veilige en onvergetelijk avontuur te beëindigen. Je zal na de vlucht een certificaat ontvangen om de ervaring te herdenken.

Duur: 4 uur
Volwassene: 169,00 USD (geschat)
Kinderen: 99,00 USD (geschat)

Melbourne

melbourne-ballon-vlucht-volgen

Geniet van de sensatie van ballonvaren boven Melbourne bij zonsopgang. Melbourne biedt hete luchtballon vluchten met de ultieme stedelijke avontuur, zodat je een leven vol herinneringen kunt delen met familie en vrienden. Ze kunnen zo de hele vlucht volgen.

Als je in de ballon staat kan je het prachtig panoramisch uitzicht zien met het mooie wat stad te bieden heeft vanuit de lucht. Neem genoegen van het serene spektakel van Melbourne dat zachtjes bij zonsopgang wakker wordt en dan snel transformeert in een bruisende metropool van meer dan drie miljoen mensen.

Meestal opereren ze met kleine groepen en rondleidingen met niet meer dan tien passagiers per ochtend, dus de kwaliteit is belangrijk voor de ervaring van je leven.

Johannesburg

Johannesburg ballonvlucht

Als je in Johannesburg of Pretoria bent, waarom dam niet een ballonvaart boeken en stijg de lucht in voor een prachtig uitzicht?

Ga voor een uur ballonvaren waarbij je zweeft over het schilderachtige landschap van de Wieg van de Mensheid en Magaliesberg, met een glas wijn in de hand. Het gebied wordt gekenmerkt door zacht glooiende grasland heuvels en de vallei. Een aantal bedrijven, kleine wildreservaten, dammen, boerderijen en bomen met landweggetjes zorgen voor een betoverend landschap.

Ballonvaren is geschikt voor individuen en groepen, evenals de romantici die dromen van een exclusieve ballonvaart voor twee (en de piloot natuurlijk niet te vergeten!). Een notoir romantische optie of gewoon iets speciaal doen voor een speciaal iemand!

Er zijn meerdere ballonvaartpakketten, zoals de Classic Flight Experience en de Safari Flight Experience. Er zijn daarvoor verschillende groottes ballonnen.

De Classic Hot Air Balloon vlucht

De klassieke ballonvlucht is een meer traditionele ervaring. Je vliegt meestal over de Magaliesberg, afhankelijk van hoe de wind staat. In de buurt van Johannesburg zijn groene velden, boerderijen en bergen in de verte waardoor je een mooie 360 graden panorama zicht hebt. De hele ervaring in de lucht zal ongeveer 3 uur zijn. De ochtendschets voor de Classic Ballon Experience gaat als volgt:

* Meeting in luxe Lodge (aan te raden).
* Een transfer naar de lanceerplaats.
* Mogelijkheid voor thee, koffie en koekjes terwijl je naar de installatie van de enorme ballon kijkt.
* Geniet van de ballonvaart voor ongeveer een uur.
* Het houden van de ballonvaren traditie, vier met champagne en/of jus d’orange.
* Bij de landing wordt je terug gebracht naar de lodge voor een volledig Engels ontbijt en de presentatie van de certificaten.

De Safari Hot Air Balloon vlucht

De Safari vliegervaring biedt passagiers een ‘African safari’ ervaring. De vlucht lanceert vanuit de Rhino en Lion Nature Reserve (in de buurt van Johannesburg) en geeft passagiers de mogelijkheid om dieren te zien vanuit de lucht.

De vluchten gaan uiteindelijk langs de grens van de natuurgebieden. Ongeveer 80% van de vluchten hebben waarnemingen van ten minste 2 van de ‘Big Five’ dieren tijdens de vlucht. De duur van deze ochtend is ongeveer 3-4 uur en ziet er als volgt uit:

* Meeting in luxe Lodge (aan te raden).
* Transfer naar de ballon in de Rhino and Lion Nature Reserve.
* Mogelijkheid voor thee, koffie en koekjes terwijl je naar de installatie van de enorme ballon kijkt.
* Geniet van de ballonvaart voor ongeveer een uur.
* Net als bij de Classic vlucht wordt het met champagne en jus d’orange gevierd.
* Bij de landing terug naar de 5 Star Lodge voor een volledig Engels ontbijt, gevolgd door de uitreiking van de certificaten.

Angkor Wat

angkor-wat-ballonvluchten-volgen

Vliegen in een luchtballon boven Angkor Wat in Cambodja is een onvergetelijke ervaring waardoor je de herinneringen voor de rest van je leven zal koesteren. Het panoramische uitzicht op de bergen, tempels en omliggende gebieden zijn adembenemend.

De Cambodjaanse luchtballon is redelijk geprijsd, maar de vreugde en sensatie van een ballonvaart zijn niet te geloven. Je zal overweldigd zijn door het prachtige landschap als je vliegt over de oude tempels, ruïnes en historische bezienswaardigheden van het land. De locatie is op Sivatha Road in Sangkat Svay Dangkum in de provincie Siem Reap. De Angkor Wat ballonvlucht in Siem Reap is verkrijgbaar bij The Mad Monkey tours.

Er zijn twee ballonbedrijven in het Siem Reap gebied. Eén van deze bedrijven biedt een ballonvlucht aan waarbij je vastgebonden blijft aan een touw. Deze zal dus alleen op en neer gaan. De andere is de normale vlucht en een echt avontuur! Het kost ongeveer 125 euro per persoon. Deze reis begint in een koeienveld en kan willekeurig overal stoppen! Dit kan heel leuk zijn omdat het volgen van zo’n vlucht iedere keer anders kan zijn. Besteding van veertig minuten in de lucht, waarvan er tien heel dicht bij bomen en dorpen wordt gezweefd, waarbij lokale kinderen op de fiets er achteraan gaan! Alle grappen terzijde, netjes opgehaald en afgezet bij het hotel. De ballon was gloednieuw, dit was pas de tweede vlucht en de piloot en navigatiesystemen zijn goed in staat om het te vergelijken met moderne vliegen!

Je vliegt over de gebieden net buiten Siem Reap, maar niet over een van de tempels. Blijkbaar staat de overheid dat niet toe om ze van bovenaf te bekijken. Er is niet heel veel te zien, maar het was een plezierige rit. Je kan er voor kiezen om met de zonsopgang of zonsondergang te gaan. Boekingen kunnen worden gedaan op de avondmarkt. Probeer ervoor te zorgen dat je een heldere hemel hebt voordat je aan deze vlucht deelneemt.

De ballonvaart wordt tweemaal per dag uitgevoerd tijdens zonsondergang en zonsondergang in de provincie Siem Reap. Het volgen van online filmpjes op bijvoorbeeld Youtube kan je laten bepalen welke het best bij je past. Voor je informatie, opstijgen is in de ochtend tussen 06:10 en 06:40 en 05:00 tot 05:30 in de middag. Echter, de starttijd worden aangepast afhankelijk van het tijdstip van de zonsopgang en zonsondergang. De gemiddelde duur van de vlucht is ongeveer 40 minuten en de annulering van de vlucht zal gegeven worden als het slecht weer is. Je kan de vlucht herschikken of kiezen voor een terugbetaling.

Voor degenen die een beetje nerveus zijn over vliegen, maar toch Angkor Wat willen zien vanuit een ballon kan je natuurlijk ook de Kabelballon doen.

Dubai

dubai-vlucht-ballon

Laat de stad achter en ga naar de hemel voor een unieke ballonexpeditie over het hart van de Arabische woestijn! Geniet van een magische rit over gigantische rode zandduinen, en op de uitkijk voor de smaragdgroene oasen. Volg de gazellen en de zwervende kamelen.

Wat te verwachten

De ballonvlucht begint met een vroege ochtend pick-up bij je hotel. Voor de zonsopgang naar de woestijn om het 4 uur durend avontuur te laten beginnen!

Zweef boven de Arabische woestijn voor ongeveer een uur in de opkomende ochtendzon. In aanvulling van gigantische rode zandduinen op de uitkijk voor kamelen, wilde gazelles, levendige groene oases, boerderijen, en de steeds veranderende schaduwen op het woestijnlandschap. Af en toe is er een kans om een kameel, valkeniers, en andere lokale mensen te zien die in het gebied leven.

Na de afdaling, wanneer u weer op vaste grond bent, zul je koude drankjes geserveerd krijgen, zoals vruchtensappen, frisdranken en water. Er wordt een certificaat uitgereikt door de piloot van de ballon.

Na het einde van deze magische vlucht wordt je weer overgedragen aan de stad en afgezet bij je hotel.

Wat is inbegrepen

 • Hotel pick-up en drop off van hotels in de stedelijke gebieden van Dubai
 • 1-uur durende vlucht
 • Koude dranken (water, vruchtensappen, frisdrank) na de vlucht
 • Vluchtcertificaat

Wat is niet inbegrepen

 • Transfer buiten de stedelijke gebieden van Dubai, Abu Dhabi en Al Ain

Ontmoetingspunt

 • Dubai Outlet Mall parkeerterrein buiten bij de hoofdingang en de koepel.

Namibië

namibie-reizen-met-een-ballon

“Omhoog, omhoog en weg”, zoals je in stilte zal zweven over de rode duinen van Namibië. Voeg een spannende dimensie aan je bezoek aan de woestijn.

De duur van de excursie is ongeveer 3,5 uur. De vlucht zelf duurt ongeveer een uur en eindigt met een exclusief champagneontbijt bij de landingsplek in de mooie natuur. Na het ontbijt zal een natuurrit terug naar de Sossusvlei Lodge volgen.

Als gevolg van de woestijntemperaturen wordt deze activiteit alleen aangeboden in de ochtend. Gasten worden verzameld een half uur voor zonsopgang in de lodge. De ballon stijgt als de zon opkomt. Zodra het eerste tijd van de zonsopkomst van de dag bekend zal dit de meest spectaculaire zijn, vooral in de woestijn met de rijke contrast van kleur en vorm op de torenhoge zandduinen van de Sossusvlei. De uitgestrekte woestijnvlaktes en omliggende bergen zullen hierna snel volgen.

Het vliegen in een ballon is strikt wanneer het weer het toelaat. Als er te veel wind is zal de vlucht moeten worden uitgesteld tot de volgende dag.

Bagan

myanmar-bagan-luchtballon-vluchten-volgen

Vliegen over het unieke Bagan gebied, zal je verbaasd doen staan door de schoonheid en diversiteit van de tempels en stoepa’s. Met de rivier de Irrawaddy in het westen en de bergen in het oosten zal je de vlucht van je leven maken over de tempels en de velden van deze historische vlakte. Het volgen van zo’n vlucht zal je niet snel vergeten.

Vroeg in de ochtend, voor zonsopgang, wordt je opgehaald bij je hotel en naar een van de zorgvuldig geselecteerde startlocaties gebracht. Vanuit hier zal je het allerbeste uitzicht op de duizenden tempels en stoepa’s hebben die Bagan te bieden heeft.

Een van de locaties is gelegen aan de oever van de rivier in de buurt van Nyaung-U en de beroemde Shwezigon pagode. Als je aankomt op de locatie wordt je verwelkomt met vers gezette koffie of thee, croissants en gebak. Je wordt begeleid naar de ballonmand waar de piloot je een grondige veiligheidscheck geeft voordat je zal opstijgen.

Na de check is het tijd om aan boord te klimmen en voorzichtig op te stijgen de zonsopgang te begroeten. Langzaam zal het prachtige Bagan haar geheimen onthullen. De adembenemende plaatsen van stupa na stupa die te zien zijn via de nevel is vrij onvergetelijk.

De piloot zal met de steeds veranderende wind navigeren naar de meest interessante tempels. Een ballonvlucht is een van de beste manieren om het geheel van het tempelcomplex te waarderen. Er is gezegd dat op een ballonvlucht je veel meer temples ziet dan in drie hele dagen vanaf de grond op een elektrische scooter of tuktuk.

In het westen zie je de machtige rivier de Irrawaddy met Taungyi Taung. Vang een glimp op van de vulkanische Mt. Popa in het oosten. Lokale kinderen zwaaien enthousiast als je deze route zal volgen. Zie de traditionele levensstijl en huisvesting van de vriendelijke en gastvrije mensen uit Myanmar.

Als de vlucht ten einde komt, zal de piloot de heteluchtballon naar een veilige landingslocatie brengen waar de bemanning je zal verwelkomen. De ervaring is nog niet voorbij als de piloot een fles gekoelde mousserende wijn open trekt en persoonlijk deelname certificaten ondertekent. Geniet van je drankje met wat vers fruit.

Marrakesh

marrakesh-balon-vliegtuig-vlucht

Geniet van het pure Afrikaanse licht en de muziek van de stilte als je zachtjes zweeft over het fantastische woestijnlandschap. Uitzicht op afgelegen berberdorpjes en de besneeuwde toppen van het Atlasgebergte tijdens een magische ballonvaart.

Om te kunnen profiteren van het beste deel van de dag wordt je opgehaald bij je hotel of Marrakesh Riad vroeg in de ochtend, vlak voor zonsondergang (meestal tussen 5.30 en 06:30). Je zal worden gereden naar de lanceerplaats dat ongeveer 30 kilometer ten westen van Marrakesh ligt.

De ballon wordt voorbereid en opgeblazen (je kunt deelnemen tijdens dit proces als je wilt!). De piloot zal gebruik maken van zijn lokale kennis van het gebied en de heersende stromingen om een uur koers te zetten over het prachtige woestijnlandschap. Als je langzaam stijgt en majestueus naar de hemel zie je de ontplooiing voor kilometers lang lopen met de hoge Atlasgebergte naar het zuiden. Zie oases en afgelegen Berberdorpjes, terrasvormige geïrrigeerde velden van de Oueds Tinsift en NFI’s van de Al Hawuz Plain.

Zodra je weer op de grond bent kan je genieten van een traditioneel ontbijt in een tent aan de begin van het Atlasgebergte inclusief een glas muntthee, Marokkaanse gebakjes of vers brood gedoopt in olijfolie. Na het ontbijt, gaat het avontuur verder als je naar de beroemde Palmeraie van Marrakesh. La Palmeraie is een ware oase met een honderdduizend bomen die voor schaduw zorgen. Je kan hier een kameelrit nemen om de omgeving te verkennen.

Vertrek is dagelijks en het hele jaar door met uitzondering van 10 juli tot en met 30 augustus als gevolg van de hitte. De heteluchtballonnen zijn geschikt voor maximaal 8 personen.

Share Button