Schepen volgen op de radar

De website gaat voornamelijk over vliegtuigen en het volgen van vluchten maar het is ook leuk om schepen, boten, zeiljachten etc. te zien. Je kan schepen volgen en bekijken over de hele wereld. De meeste van ons willen ze in Nederland zien en dan zal je even met de navigatie moeten schuiven en inzoomen. Als je een beetje rond zoekt over de hele map zal je er snel achter komen dat het vrij druk is in en rondom de Noordzee. Het is namelijk een van de drukste zeeën in de wereld. Reden daarvoor is ook de Rotterdamse haven wat een belangrijke toegangspoort is van Europa. Vanuit hier worden de containers op treinen en vrachtwagens gezet die een ontelbaar bestemmingen hebben. Ze gaan soms zelfs ook weer richting het vliegveld om verder te gaan.

Online schepen volgen

Door MarineTraffic kan je eenvoudig schepen volgen via de online radar die ze hebben gerealiseerd. Hoe je precies boten kunt gaan volgen lees je hieronder:

Let er op bij het inzoomen dat je niet altijd alle schepen direct ziet. Hoe dichter bij je komt hoe meer schepen of boten je ziet en kunt volgen. Al die bolletjes met ankertjes kun je selecteren om meer informatie te achterhalen. Zo zie je bijvoorbeeld:

  • Naam van het schip
  • Type boot of schip
  • MMSI nummer
  • IMO nummer
  • Aankomsthaven
  • Verwachte aankomsttijd
  • Route
  • Statistieken schip
  • Foto’s

Net zoals het volgen van vliegtuigen en treinen zijn er vele mensen die het leuk vinden om schepen te spotten. Helemaal fijn als je in de buurt van de Rotterdamse haven woont want dan heb je eindeloos plezier. Daar komen plezierjachten, vrachtschepen, cruise schepen en ga zo maar door. Schepen volgen zal daar in de stad niet moeilijk zijn.

schepen-volgen

Verder is het ook handig voor de vissers op de binnenwateren of de Noordzee om schepen te volgen. Op eenvoudige wijze zie je welk schip waar aan het vissen is. Dit kan ook nog eens goed uitkomen voor de sportvissers die bijvoorbeeld speciaal naar de Caribbean gaan om zo hun collega’s in de gaten te houden.

Hoe werkt Marinetraffic

Het systeem is gebaseerd op het verzamelen en verwerken van gegevens die worden verzonden via het AIS (Automatisch Identificatiesysteem). De AIS-ontvangststations die deel uitmaken van het MarineTraffic-netwerk halen dergelijke gegevens op en delen ze met de centrale database van MarineTraffic.

Alle vaartuigen die zijn uitgerust met een AIS-transponder zenden AIS-gegevens uit die kunnen worden ontvangen door elk AIS-ontvangstapparaat, op voorwaarde dat het binnen bereik is. AIS-berichtpakketten zijn gecodeerd in NMEA-zinnen.

De inhoud van elke inkomende NMEA-zin kan worden ontcijferd. Op deze manier kunnen gegevens worden afgeleid over de volgende drie basiselementen:

  • Dynamische informatie, zoals de positie, snelheid, huidige status, koers en draaisnelheid van het betreffende vaartuig.
  • Statische informatie, zoals de naam, IMO-nummer, MMSI-nummer en afmetingen van het betreffende vaartuig.
  • Reis-specifieke informatie, zoals de bestemming, geschatte aankomsttijd (ETA) en diepgang van het betreffende vaartuig.

De centrale database ontvangt en verwerkt voortdurend grote hoeveelheden AIS-gegevens en slaat het belangrijkste deel ervan op (samen met geografische informatie over talrijke havens en gebieden, foto’s van vaartuigen en andere details).

Waar kan je nog meer schepen volgen

Het grootste gedeelte van de mensen die de zon opzoeken gaan naar plekken rondom de Middellandse Zee. Hier zijn vele zeiljachten, cruise schepen en container schepen te zien. De zeiljachten zal je voornamelijk zien eilandhoppen in de regio van Griekenland. De cruiseschepen stoppen niet alleen bij grote steden maar ook populaire plekken zoals Monaco wat indrukwekkend is om te zien. Het is ook een populaire route voor de containerschepen die naar o.a. van en naar Azië gaan. De meest grootste oceanen waar je de grootste schepen kan volgen zijn de Atlantische, Indische en de Stille oceaan. Leuke plekken om schepen te volgen zijn waar ze door een kanaal heen moeten varen. Een voorbeeld hiervan is het Panamakanaal. Hier zie je op indrukwekkende wijze hoe een schip wordt voorgetrokken door ’treintjes’ om het in goede banen te leiden. Schepen zullen dan van de Stille Oceaan door het Panamakanaal, door de Caribische Zee naar de Atlantische Oceaan varen (of andersom natuurlijk).

schepen volgen panamakanaal

Cruiseschepen volgen

De meeste mensen gaan wel eens op vakantie en dan ook naar het buitenland. Pak het vliegtuig en zit in een vlucht naar een van de vele mooie bestemmingen over heel de wereld. Op van die schitterende locaties arriveren cruiseschepen om voor slechts enkele uren of een dag aan te meren waarbij toeristen even naar het vaste land kunnen. Echter wil het nog wel eens verschillen waar het schip zal verblijven vanwege de stroming van het water en het weer in het algemeen. Wil je het schip niet missen dan kan je op onze website kijken om het te volgen.

Kijk eenvoudig achter je laptop of als je onderweg bent op je mobiele telefoon. Net zo makkelijk als de radar voor vliegtuigen of treinen.