Wat is vliegtuigspotten eigenlijk?

 • Wikipedia definieert vliegtuigspotten als volgend:

“… observatie en registratie van de registratienummers van vliegtuigen: zweefvliegtuigen, aangedreven vliegtuigen, ballonnen, luchtschepen, helikopters, en ULM.”

Terwijl dat misschien saai en vervelend klinkt onder een aantal van jullie zijn er duizenden (miljoenen?) vliegtuigspotters per dag die genieten van deze prachtige activiteit. Sommige (inclusief mijzelf) kiezen om foto’s of video’s van vliegtuigen te nemen terwijl andere vliegtuigspotters ze alleen maar willen zien en om lekker te zitten, te ontspannen en te genieten van het uitzicht. Al het bovenstaande zou worden beschouwd als “vliegtuigspotters” in mijn mening.

Klinkt simpel toch? Er zijn echter een aantal “Do’s” en “Don’ts” van het vliegtuigen volgen

Do’s – Doen

 • Wees beleefd en respectvol. Als u benaderd door beveiliging van de luchthaven of de rechtshandhaving probeer dan niet defensief zijn. Ze doen waarschijnlijk gewoon hun werk. Wees respectvol en beleefd uit te leggen wat je doet als er wat gevraagd wordt. Daarnaast kunt u uw lokale luchthaven bellen en vragen wat hun beleid is ten aanzien van het vliegtuig spotten (als ze er een hebben). Sommige luchthavens zijn meer spotters-vriendelijker dan anderen.
 • Waakzaam. Meld alle verdachte activiteiten op beveiliging van de luchthaven of de plaatselijke politie. Je zou ook oog houden voor wilde dieren die mogelijk een gevaar voor de exploitatie van de luchthaven zou kunnen zijn.
 • Breng uw ID mee. Altijd goed om bij u te hebben als u problemen heeft met bijvoorbeeld politie tijdens het spotten.
 • Breng een camera mee. Spreekt voor zich. Een ander accessoire dat deel uitmaakt van het vliegtuig spotten is een handheld scanner die u zal toestaan om de luchtverkeersleiding te beluisteren.
 • Breng een laptop. Handig voor het noteren van vliegtuigen registratienummers (N-nummers) radiofrequenties, vluchtnummers, etc.
 • Controleer het weer. Voor de hand liggende reden maar u wilt passende kleding voor als het bijvoorbeeld regent, maar het kennen van de huidige en verwachte windsnelheid en windrichting kan ook helpen bepalen waar de beste spotten locatie is, zoals vliegtuigen over het algemeen tegen de wind in landen.
 • Wees geduldig. Is het luchthaven niet zo druk als je had gehoopt dat het zou zijn? Niet de mogelijkheid van het krijgen van de foto die je wilt maken? Wees geduldig, na verloop van tijd zul je erachter komen wanneer de beste spotterstijden zijn. Ik kan je niet genoeg vertellen hoe vaak ik al aan het inpakken was om te vertrekken bij het vliegveld toen er een reeks van aankomsten kwamen op het laatste moment.
 • Neem een vriend mee. Het delen van de hobby van het vliegtuig volgen met anderen kan zo leuk en de moeite waard als het vliegtuigen spotten zelf kan zijn!

Veel plezier!

Don’ts – Niet doen

 • De wet overtreden! Weet uw lokale en de nationale wetten, alsmede eventuele regels of voorschriften van de luchthaven die relevant zijn voor uw activiteit.
 • Gearresteerd worden. Er is geen reden om dit te laten gebeuren, maar helaas, het kan wel eens voorkomen. Wees een goede ambassadeur van onze geliefde hobby.
 • Gebruik een flits! Integendeel dus! Bij het nemen van foto’s of een video, niet uw flits of andere lichtgevende objecten in de cockpit van een vliegtuig schijnen. Vooral voor laserpointers is het niet best om te gebruiken op of bij een luchthaven.
 • Vergeet de zonnebrandcrème! Tenzij je vliegtuig aan het volgen bent in de nacht, zult u het misschien nodig hebben.

Vliegtuigen spotten bij Schiphol

Handig om de vliegtuigen radar op onze homepagina te bezoeken zodat je alles weet over de hoogte, snelheid, type vliegtuig en nog veel meer. Tevens als je bij de grootste internationale luchthaven van Nederland vliegtuigen wilt kijken is het handig om te weten welke baan ze nou opstijgen of landen. Dit heeft alles met de windrichting te maken. Zie hieronder het actuele (met enige vertraging van zo’n 20 minuten) baangebruik:

Bron: Luchtverkeersleiding Nederland

Legenda

Grijs: deze baan in momenteel niet in gebruik

Oranje: wordt als landingsbaan gebruikt

Blauw: wordt als startbaan gebruikt

Nieuws

September 2019: Vliegtuigen spotten bij Gilze-Rijen! Een evenement waarbij oudere vliegtuigen voorbij razen bij het militaire vliegveld.